Kognitiv terapi

Lykken kommer til den som ler
-Japansk Ordsprog.

“Bekymringer trækker negativ rente
de vokser sig små, hvis man kan la dem vente”
Piet Hein

Teorien bag kognitiv terapi er, at det er vores tanker om livet og om de daglige hændelser, som former vores følelser og vores adfærd.

Bag disse automatiske tanker ligger nogle grundantagelser om os selv, om andre og om livet som sådan.

Ved at blive bevidste om vores tanker og antagelser, ved at udforske og udfordre dem, kan vi ændre dem til at blive mere realistiske og positivt orienteret.

Dermed ændrer vi stille og roligt vores følelser og adfærd i en positiv retning.

Kognitiv terapi er altså en indsigtsgivende terapiform, hvor hovedvægten lægges på at udvikle evnen til at tænke funktionelt, rationelt og analyserende.

Tanker og antagelser

Kognitiv terapi tilstræber således, at lære dig at tænke mere realistisk om problemerne, og at der kan være flere måder at forstå en hændelse på. Derved vil du kunne mindske overdrevne følelsesmæssige reaktioner og selvundertrykkende adfærd, samt at ændre de negative og ofte urealistiske tanker og uhensigtsmæssige antagelser, der ligger bag denne adfærd.

Målet er, at øge dine handlemuligheder og lægge fokus på de positive elementer i dine oplevelser.

Der er som regel tale om korttidsterapi, det vil sige typisk 8 til 12 sessioner.

I kognitiv terapi arbejdes på konkrete og afgrænsede problemer. Samtalen fokuseres mod det afgrænsede problem ud fra en fælles forståelse om, hvad der skal foregå og indenfor en aftalt tidsramme.

Der indgår undervisning (for eksempel om angst) i forløbet, og der vil være hjemmearbejde mellem sessionerne.

Kognitiv terapi kan især med fordel anvendes, hvis du har depressioner eller lider af angst, men metoden er også god ved andre former for problemer samt til at lære mere om dig selv.

Kognitiv terapi kan med fordel anvendes i samspil med andre metoder. For eksempel med mindfulness eller som en del af en samtaleterapi.

Jeg kombinerer ofte kognitiv terapi med Mindfulness.

Læs om:
Hjerterum – øvelser og meditationer | Skyggesider – Hvad mon mørket gemmer? | Mindfulness | Imagoterapi | Systemisk terapi | Kognitiv terapi | Narrativ terapi

zenna.dk anvender Cookies. Ved at bruge siden accepterer du dette.   Læs mere