Systemisk terapi

Hvad du gør mod andre
gør du mod dig selv”
Esther Gress

Tanken bag systemisk terapi er, at problemer opstår i et system.

Et system kan for eksempel være et par, en familie, en arbejdsplads eller et samspil mellem familien og skolen. Dermed placeres der ikke skyld hos nogen enkelt person, ligesom også løsningen må findes i samspillet mellem medlemmerne af systemet.

Ingen vej er lang med en ven ved siden” -Janpansk ordsprog

Tanken er, at alle i et system er med at fastholde et problem, men dermed har alle også mulighed for at bidrage til en løsning. Hvert lille fremskridt, den enkelte bidrager med, er med til at skabe en god cirkel, hvor hver lille positive forandring er med til at hjælpe med til at løse det større problem. Hermed erstattes en ond cirkel med en god cirkel.

Der findes ikke en sandhed om verden, og alle versioner bidrager sammen til, at vi bedre kan forstå den. Det er heller ikke ligegyldigt, hvordan vi kontakter eller taler til hinanden.

Hvad du gør mod andre gør du mod dig selv

Sproget og omgangstonen betyder meget for en løsning af et problem. Ved at lære en konstruktiv, positiv og fremadrettet måde at snakke sammen på, kan vi forholde os til problemerne på en ny måde og dermed se nye løsninger og nye måder at være sammen på.

Nye løsninger på problemerne bremses ofte af, at vi ser på problemerne på måder, som er bestemt af vores normale måde at løse dem på. Ved at lytte og tale til hinanden på en ny og åben og nysgerrig måde, åbner vi for at se tingene fra nye vinkler, og nye muligheder får en chance for at vise sig.

Fokus i Systemisk terapi er altså på at afdække og anvende de ressourcer, der er i systemet (for eksempel familien). Ved at tale positivt og værdsættende sammen opnås en større respekt for og forståelse for hinanden. Det bliver rarere at være sammen.

Det at snakke sammen, om det i gerne vil sammen i fremtiden, er med til at forme nutiden. På samme måde som, det vi gør i nuet, er med til at skabe vores fremtid.

Læs om:
Hjerterum – øvelser og meditationer | Skyggesider – Hvad mon mørket gemmer? | Mindfulness | Imagoterapi | Systemisk terapi | Kognitiv terapi | Narrativ terapi

zenna.dk anvender Cookies. Ved at bruge siden accepterer du dette.   Læs mere